Egyéb kategória

A templomkert és parókiakert csodái 4.

A JÁCINT (JÁTSZINT)

Sokan megcsodálták a parókiakertben a rózsaágyást körülvevő jácintokat. A praktikum adta az ötletet, hogy ide telepítsük a téli szürke napokat megvidámító, lakásban hajtatott virágokat. A sötét, szürke téli napok végén, decemberben kezdik árulni a begyökeresedett, hajtatott jácint hagymákat. Nem túl drága, talán azonos árban van a kertészetekben kapható virághagymákkal. Karácsony környékén szoktuk vásárolni az első adagot, majd, ha elszáradtak a pincébe kerülnek cserepestül, és érkezik az újabb adag illatozó virág a konyha ablakába. Amikor már egészen közel a tavasz, és előbújnak az első kisvirágok a kertben, a jácintok eltűnnek a konyhaablakból, és a palánták veszik át a helyüket. Ahogy felenged a föld fagya, az elnyílt virágok a földbe kerülnek. A következő évben, rendes évelőtől elvárható módon, március- áprilisban csodás virágfüzérekkel örvendeztetik meg a szemlélőt, és kellemes illatfelhő lebegi be a kertet.

Fontos tudni, hogy minden szépséggel óvatosan kell bánni. A játszint hagymái nagyon mérgezőek. Kisgyerek közelébe ne legyenek a hagymák! Nyugodtan a földben lehet hagyni 2-3 évig. Ha elszaporodik a fiatal sarjhagymákat külön kell szedni, és ősszel ültetni. Erre a virágra is az általános szabály vonatkozik: kétszer olyan mélyen kell ültetni, mint amilyen magas a hagyma, s három hagymányi helyet kell kihagyni a hagymák között.

Érdekesség: Csukás István közismert szereplője: Bagaméri, ki a fagylaltját maga méri, a Jácint keresztnévvel büszkélkedett. (A Jácint egy férfinév is.)

(Tóth Elekné)