Egyéb kategória

A templomkert és parókiakert csodái 2.

Templomkertünk és parókiakertünk szinte mindig rejt csodát a virágaival, növényeivel. Ezeket az Isten által teremtett csodákat szeretnénk közelebb hozni mindenkihez sorozatunkban. – A hóvirág után a Krókusz (Crocus) jelent meg a templomunk környékén.

A KRÓKUSZ (CROCUS)

A krókusz tavaszt köszöntő növény.  Apró virágai vannak, amelyek mindössze 10-15 cm magasak. Szárleveleik nincsenek, a keskeny tőlevelek és a szár csúcsán álló virág a föld alatti hagymából ered. Számtalan színben pompázik, lehetnek akár sárga, fehér, lila, narancs, liláskék, bíbor, két vagy akár háromszínű szirmai is. Sáfránynak is nevezik. Több, mint 80 fajtájuk van a természetben, de a nemesítés során több száz féle krókuszt lehet találni kertjeinkben. 

Ismertebb fajtái a kerti krókuszok, amelyek már februárban is megjelenhetnek, de főleg március elejétől április végéig nyílnak Ezek közük a fehér virágú krókusz (crocus vernus) és a sárga virágú arany krókusz (crocus flavus) a leggyakoribb.

A krókuszhagymákat érdemes csoportosan elültetni, egymástól kb. 8-10 cm távolságra és 10 cm mélyre. Sarjhagymákkal szaporodik, ha nem ássuk ki a földből, akkor szépen elterjed. Talajban nem nagyon válogatósak, de szeretik a laza, nem nagyon vizes területeket. 

Évről-évre fel is szedhetjük a krókuszt. A hagymagumókat teljes nyugalmi állapotukban kell a földből felszedni, majd száraz és szellős helyen tárolni. Szeptemberben ültethetjük el a jól előkészített, rögmentes földbe.