Egyéb kategória

A templomkert és parókiakert csodái 1.

Templomkertünk és parókiakertünk szinte mindig rejt csodát a virágaival, növényeivel. Ezeket az Isten által teremtett csodákat szeretnénk közelebb hozni mindenkihez a most indított sorozatunkban. – Természetesen, első barátunk a HÓVIRÁG.

A HÓVIRÁG

A hóvirág, latin neve: Galanthus.  (A galanthus „tejvirágot” jelent). Rengeteg fajtája van elterjedve a világon. A leírások a fajták számában nagyon eltérnek, mert van olyan forrás, ami 21 fajtáról, de van olyan is, ami 75 féle hóvirágról tudósit. 

Magyarországon négyféle hóvirág található. Ezek közül kertjeinkben az ültetett redőslevelű-, a pompás- és levantei hóvirággal találkozhatunk.  Őshonos Magyarországon a kikeleti hóvirág, amit a természetben találhatunk meg. Ez utóbbi védett növény. Letépése 10 ezer forint bírsággal büntethető.

Hagymás növény. Hagymái 1-2 centiméter átmérőjű. A hagymából két-három levél hajt ki, majd egy virágzó szár, amely egy-egy virágot hoz. A virág jellegzetessége a három nagy, hófehér külső lepellevél, azaz szirom. Három kisméretű, belső lepellevéllel is rendelkezik. A hóvirág színe mindig fehér. 

(A fotók a templom- és parókiakertben készültek. Az ismertető forrása: hu.wikipedia.org/wiki/hovirag, edenkert.hu)