Igazi értékek

FŐPÁSZTORI LÁTOGATÁS NYÍRACSÁDON

A Nyíracsádi Görögkatolikus Parókiára szinte minden évben ellátogat egyházmegyénk érseke. Köszöntöttük őt már templombúcsún, lakóotthon megáldáson, sportpálya átadáson. Szentelt templomunkban diakónust, tartózkodott itt zsolozsmástábor keretében, vagy éppen csak átutazóban állt meg néhány percre.

Október 21-én és 22-én azonban egy más jellegű látogatásra jött közénk. Az egyházjog előírja ugyanis a főpásztoroknak, hogy ne csak ünnepélyes alkalmak esetén látogasson el a parókiákra, hanem végezzen olyan vizitációkat, amikor az egyházközségek életét átfogóan is meg tudja ismerni. Ez a kánoni látogatást történt az elmúlt napokban.

Az Érsek atya munkatársai, Dr. Seszták István főhelynök, Csanaky Tünde főkönyvelő, Perge György építészmérnök, a főegyházmegyei építésügyi iroda vezetője és Szőke Ágnes egyházmegyei iktató, mint a látogatás jegyzője már szerda délelőtt megérkezett. Találkoztak a parókia képviselőtestületének vezetőivel, áttekintették az egyházközség gazdasági- és pénzügyeit, ellenőriztek a leltárt, az anyakönyveket, nyilvántartásokat, felmérték az egyházközség épületeinek állagát. Az Érsek atya megérkezése után munkaebéd következett a parókián. Szerda délután a főpásztor a templomot látogatta meg, ahol a szentségek őrzésével, a liturgiával és a templom berendezésével-felszereltségével kapcsolatos beszélgetést folytatott a helyi papokkal, illetve tanácsokat adott nekik.

A templom meglátogatása után fogadóóra volt a hívek részére, majd vecsernyén vettek részt az egyházközség hívei, ahol az Érsek atya az imádságról adott tanítást. A vacsorát a Főpásztor Tatai Zoltán segédlelkész családjával töltötte.

Csütörtök reggel az utrenye imádkozásával, Szent Liturgiával és érseki tanítással folytatódott a vizitáció. Reggeli után egyházmegyénk vezetője a Szent Piroska Szociális Szeretetszolgálat dolgozóival beszélgetett, majd a nyíracsádi Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskolát látogatta meg, ahol találkozott tanulókkal, pedagógusokkal, részt vett tanórán, majd a gyermekekkel ebédelt. 

Délután a Nyíracsád-Asszonyrészen található kápolnát vizitálta a főpásztor. Itt találkozott a hívekkel, s elbeszélgetett velük. A látogatás ünnepélyes egyházközségi képviselőtestületi gyűléssel és az azt követő vecsernyével zárult le. 

A találkozó nagy lelki élmény volt a nyíracsádi görögkatolikus híveknek. Biztatást és új lendületet adott a közösség további életéhez. A két nap alatt mindenki megtapasztalhatta a krisztusi közösségben működő Szentlélek áldásait. Reményeink szerint a főpásztori látogatás után meg inkább tanúi és megvalósítói lehetünk a világban Isten örömhírének! 

(Tóth Elek parókus)

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük