Tájékoztatás

Ballagási beszéd 2019. (Garda László igazgató)

Elballagtak a Szent Piroska Görögkatolikus Általános iskola diákjai. A ballagási ünnepségen Garda László intézményvezető a következő szavakkal búcsúzott a diákoktól:

Tisztelt Ünneplő Közösség! Kedves Ballagó Nyolcadikosok!

A Ti történetetek, valóban egy egyedi történet. Hogy is szólt a mondat, amit Blanka megfogalmazott? „Ti vagytok az első évfolyam, akik 8 éven keresztül egyházi iskolában hitben és szeretetben nevelkedtetek.” Mintha Kocsis Fülöp érsek atya idei jelmondata : „Növekedjetek a szeretetben!” különösen is Nektek szólóan lett volna kitalálva. Hitben és szeretetben nevelkedtetek, hitben és szeretetben növekedtetek.

Szerdán, a búcsúvacsorán látva Benneteket és az emlékeiteket fényképeken, biztosan állíthatom, hogy növekedtetek, emberesedtetek, szépültetek, és szépek vagytok most is nagyon.

A szeretetben való növekedés ennél sokkal bonyolultabb és összetettebb, ráadásul nem látványos is mindig.

Ki látja és tudja, hány igazi, őszinte szeretetből fakadó bocsánatkérés volt egy osztályközösségen belül?

Nehéz lenne megmondani hány vigasztaló szó hangzott el egy-egy rosszul sikerült felelés után.

A szeretetből fakadó mosolyok számát sem szoktuk számlálni.

Abban viszont biztos vagyok, hogy nagyon sok türelmet kapunk és adunk egymásnak, egymástól. Az sem kétséges számomra, hogy a hitből és szívből fakadó jócselekedetekből sem volt hiány az iskolánkban.

De sokszor volt, hogy azt érezhettétek, hogy nem szeretünk eléggé, vagy nem szeretünk jól. Ezekért a pillanatokért szívből kérünk bocsánatot Tőletek.

Ami talán mindig előttünk kell, hogy lebegjen, Bennetek is, bennünk is hogy törekedjünk a szeretetre, ebbe soha ne fáradjunk bele és ne hagyjuk abba.

Emlékszem, annak idején, amikor én ballagtam, a rokonoknak ismerősöknek küldött meghívókon aláhúztuk a nevünket, hogy könnyebben megtaláljanak bennünket a névsorban. Igen, kedves diákjaink, a mai napon Ti most nagyon átérzitek, hogy személyesen fontosak vagytok. Nem egyszerűen egy név vagytok az ábécérendben, hanem önálló, egyedi és megismételhetetlen személyek. Kezditek felfedezni, hogy mindnyájan egy-egy sajátos világ vagytok, különös, csak rátok jellemző háttérrel és történettel, álmokkal és csalódásokkal, egyéni tapasztalatokkal és tulajdonságokkal, múlttal és még ismeretlen jövővel.

Ballagásotokkor – mintegy útravalóként – bátorítalak Benneteket, hogy soha ne felejtsétek el: egyedi titkot hordoztok, sőt magatok vagytok a TITOK, a misztérium.

Kedves Fiatalok! A mai nap a Ti ünnepetek, de fontos alkalom tanáraitok és szüleitek számára is. Miként a jó kovács a míves fémet formálja műhelyében, úgy formáltak Benneteket is e falak és tanáraitok, kik mindig ott voltak előttetek és próbálták mutatni a helyes utat. Hol hevítettek Titeket, hol igazítottak rajtatok. Különösképp tették ezt a Hozzátok legközelebb álló, veletek legtöbbet törődő osztályfőnökeitek, alsóban és felsőben egyaránt.

A munkához azonban tanáraitok nem lettek volna elegek, kellettek a szüleitek is, akik biztosították Nektek a kezdetektől az otthont, a ház melegét és a támogatást minden tekintetben. S itt nem csak az anyagiakra gondolok. Mikor megfáradtatok, mikor talán reménytelenségbe süllyedtetek, ott voltak anyáitok és apáitok, akik kisegítettek Benneteket.

Kedves Szülők, Kedves Tanárok! Köszönöm a munkát, a szeretetet és a törődést.

Kedves ballagó diákjaink!

Van egy különleges fája az iskolának. Ez a fa a kémény tetején él már 2. éve.  Feltekintve rá sok mindent megtanulhatunk. Betonból is nőhet élet. A látszólag terméketlennek tűnő lélek is teremheti a lélek gyümölcseit. Isten a kövekből is tud életet fakasztani. A legelvetemültebb Istentagadó is megtérhet. A csoda Isten kezében van. Higgyetek a csodákban!

Tudom, hogy örömmel és kalandvággyal, izgalommal és talán némi félsszel indultok a jövő felé. Szívből kívánom, hogy soha ne egyedül, hanem közösségben és társakkal járjatok, s kívánom, hogy tapasztaljátok: soha nem vagytok egyedül. Ha netán mégis elfogna a magány és elkeseredés érzése Benneteket, akkor zörgessetek ennek a várnak a falain, bebocsájtást nyertek, meghallgatásra fogtok találni. De gyertek akkor is, amikor az örömeiteket, sikereiteket szeretnétek velünk megosztani.

Isten áldása kísérjen Benneteket! Vigyázzatok magatokra és egymásra is!